Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Allez Wiggo

De Tour is beslist. Zolang iedereen op zijn fiets blijft zitten krijgt Voeckler de bollentrui, Sagan de groene, Tejay van Garderen de witte en Bradley Wiggins, ´Wiggo´, de gele trui én eeuwige roem. Ik vind het altijd heel vroeg om dat op vrijdag al te zeggen, als er nog drie etappes moeten worden gereden. Ik ben altijd bang voor een jinx. Maar als iedereen doet wat-ie moet doen, dan krijgt Wiggins inderdaad naar alle waarschijnlijkheid gewoon als eerste Brit de gele trui in Parijs omgehangen. Dat heeft hij niet op zijn minst te danken aan zijn ploeggenoten. En zeker aan ‘hoofdknecht’ Chris Froome. De meningen daarover zijn verdeeld, sommige van die meningen zijn vrij sterk. Maar ik wil er nu ook even mijn zegje over doen.

Goed, de Tour de France dit jaar was vrij saai. We hebben maar twee gele trui-dragers gehad en de positie van Bradley Wiggins is nooit echt in gevaar geweest. De koers werd compleet gecontroleerd door Team Sky, omdat die ploeg even een blikje hele sterke renners heeft opengetrokken. Maar hebben we dit niet ook alle jaren gezien toen Lance Armstrong de Tour reed? Toen was het ook zijn hele ploeg, of het nou US Postal of Discovery was, die het verloop van de Tour controleerde. Die gele trui zou na drie weken naar Armstrong gaan en dat was al op dag één duidelijk. Tóen vonden mensen dat prachtig. Zelf ben ik nooit zo onder de indruk geweest van Lance – ik kreeg het gewoon niet warmer of kouder van zijn optreden, of zijn persoonlijkheid. Die overmacht van zijn ploeg was voor mij niet zo bewonderenswaardig als het voor anderen misschien was. Voor mij werd de Tour gewoon saai.
Daarom begrijp ik niet zo goed waarom men nu wel klaagt, nu het Team Sky is die de koers regisseert. Ik hoop niet dat dit elk jaar gebeurt, maar voor een jaartje vind ik het best prima. Ik vind het heel knap dat een ploeg zo toewerkt naar een doel, met één renner als hoofd-proefkonijn, en dat het hen dan ook nog lukt. Plannen maken, voorbereiden, trainen etc. zijn één ding, maar je moet het daarna ook nog doen. Die druk zou bij mij volgens mij alleen maar averechts werken. Mocht ik nog eens op een hoger niveau komen binnen het wielrennen, dan zal ik daar zeker iets aan moeten doen. Maar Wiggins kan er tegen en doet wat hij moet doen. Geweldig. Een perfecte uitvoering van een zo lang voorbereid plan. Ik vind dat ook wel iets moois hebben. Daarnaast hebben we genoeg actie gezien om de top 5 posities in het algemeen klassement, dus enige strijd hebben we wel gezien. Ook al was het dan niet om de gele trui.

brad-wigginsDan de kwestie Froome vs. Wiggins. Volgens sommigen is Chris Froome de betere renner in deze Tour de France en verdient híj eigenlijk die gele trui. Misschien. Maar ongeacht of Froome beter zou zijn of niet, dat hele plan van Team Sky is op een bepaalde manier opgezet en als Wiggins het niet compleet laat afweten (zoals bijvoorbeeld bij BMC het geval is…), dan is er geen reden om het plan te wijzigen. En kan je alleen maar heel blij zijn dat je zo’n goede renner hebt om jouw gele trui te helpen verdedigen. Volgens Servais Knaven is Froome ook zeker een ploeg-gezinde renner en was het nooit zijn doel om Wiggins er af te rijden. Ik weet niet of dat echt zo is, of hij het meent, of dat hij probeert breukjes te lijmen. Maar ik vind het goed dat hij zijn ploeg en renners verdedigt no matter what. Het zou wat zijn als hij voor de camera’s ging vertellen dat ze het liefst inderdaad Froome als kopman wilden hebben!
Daarnaast werd de actie van Froome op de Peyragudes door de Nederlandse en Britse commentatoren heel anders uitgelegd. Waar de Britten er uit opmaakten dat de heren elkaar aan het oppeppen waren om de etappe mooi te eindigen en te laten zien dat ze terecht nummer 1 en 2 zijn, maakten de Nederlanders ervan dat Froome zijn kopman ernstig aan het vernederen was en dat Wiggins zijn meesterknecht had moeten laten rijden voor de etappeoverwinning (wat Wiggins volgens mij niet heeft tegengehouden, maar de stalorders vanuit de ploegleiding waren zo). Noem me naïef, maar dan kies ik liever voor de iets positievere uitleg. Want hoe je het ook wilt uitleggen, feit blijft dat Froome gisteren wachtte, dat Wiggins die gele trui om heeft en dat de nummer 1 en 2 van de Tour de France uit hetzelfde Britse team komen. En hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, dat is aan hun. Misschien een beetje saai, maar het is hen wel gelukt. Dus zal ik klappen voor die typische Brit met zijn bakkebaarden, als hij zondag in het geel op de Champs-Élysées staat. Allez Wiggo!

Foto: Telegraaf/EPA