Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

De top-sporters van 2011

sportvrouwen2011Vandaag zijn de nominaties voor Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar bekend geworden. Vorige week beargumenteerde ik nog dat het vrouwenwielrennen zich nog niet zodanig heeft ontwikkeld of geprofessionaliseerd heeft dat het (in de beeldvorming) gelijk staat aan de vrouwenschaats- of vrouwenzwemsport. Maar laat nu net juist uit deze dríe sporten een sportvrouw gekozen te zijn als nominee; wielrenster Marianne Vos, schaatsster Ireen Wüst en zwemster Ranomi Kromowidjojo.

(Bij de mannen zijn het turner Epke Zonderland, schermer Bas Verwijlen en schaatser Bob de Jong die zijn genomineerd, Sportploeg van het Jaar moet natuurlijk de Nederlandse honkbalploeg worden, maar ook de zwemsters (4x100m vrij) en de vrouwenaflossingsploeg in het shorttrack zijn genomineerd en bij de gehandicapte sporters kunnen tennissers Maikel Scheffers en Esther Vergeer of zeiler Thierry Schmitter de prijs in de wacht slepen.)

Toen ik de lijst met Sportvrouwen van het Jaar eens ging terugkijken zag ik dat daar eigenlijk al best vaak een wielrenster op heeft gestaan. Marianne Vos zelf heeft in 2009 en 2008 de prijs al eens ontvangen, in 2004, 2003, 2000, 1999, 1993 en 1990 was Leontien van Moorsel de Sportvrouw van het Jaar en buiten deze twee veel-winnaressen hebben Ingrid Haringa, Petra de Bruin en Keetie Hage als wielrenster ook ooit deze prijs gewonnen. En handbikester Monique van der Vorst (juist ja, degene die nu weer haar benen kan gebruiken en bij Rabobank heeft getekend) heeft in 2009 nog de prijs voor gehandicapte Sporter van het Jaar gekregen.

Dus eigenlijk zit het toch wel een beetje goed met de vrouwen en het wielrennen. Alleen moeten we als Marianne eenmaal gestopt is wel weer een nieuwe dame hebben die op hetzelfde niveau als zij en Leontien weet mee te dingen naar de overwinning (Wereldkampioenschappen, Olympische spelen). En uiteraard bepaalt één uitblinker nog niet het gemiddelde niveau van de gehele sport. Dus ik ben nog steeds van mening dat daar flinke stappen in gemaakt kunnen worden. Maar zolang Marianne nog actief is (en ze is pas 24!) hebben we in ieder geval nog een mooi boegbeeld voor de sport.

Foto’s: Aalburg.net, Brabants Dagblad en Mijn Zwemheld.nl