Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

De trivialiteit van sport: Hambela Dicko

hambela-dickoNa enkele weken eindelijk weer een nieuw bericht. Maar geen vrolijk sportief verhaal. De SwaboLadies hebben gisteren hun eerste koers gereden, maar zelf heb ik nog een paar weekjes tot mijn eerste wedstrijd. Nog even niet veel te vertellen op dat vlak dus. Daarom wat anders. Want terwijl ik mij druk maak over de staat van mijn nieuwe koersfiets, het gevoel in de benen en het feit dat mijn olie voor op de benen bijna op is, gebeuren er aan de andere kant van de wereld veel serieuzere dingen. De broer van een Swift-renner, mijn oude clubje, woont in Afrika en heeft veel familie in Mali, waar het helemaal niet zo heel goed gaat. Mijn trainer is ook goed bevriend met deze Swift-renner en vraagt aandacht voor de benarde situatie. Het project ‘Hambela Dicko’ is opgezet om geld bij elkaar te krijgen. Hieronder vertelt mijn trainer zijn verhaal.

Laatst werd ik geraakt door een post van Huub Munstege. Hij post regelmatig over het leven in Mali in Afrika. De regering van Frankrijk besloot begin dit jaar tot militair ingrijpen. Het land verkeert in oorlog en het leven heeft daar meer onzekerheden dan hier. Bovendien is het een van de armste landen ter wereld. Deze post is bedoeld om sponsors te zoeken voor het project “Hambela Dicko”. Hambela is de neef van Inna, Huub’s echtgenote. Hij is op 16 februari jl overleden en laat een gezin met drie kinderen achter. Natuurlijk is daar in Mali geen vangnet voor. De bevolking in Mali is zeer veerkrachtig, maar in deze situatie is het gezin voorlopig sterk afhankelijk van giften. De sponsoring is bedoeld om Fatouma Dicko en haar drie kinderen een nieuw uitzicht te bieden. We proberen haar 8 à 12 maanden te helpen, met 120 euro per maand. Voor dit geld kan zij in het onderhoud van haar kinderen voorzien en een kleine commerce of boutique opstarten waarmee zij self-supporting kan worden.

Wie is Huub Munstege en hoe is hij verzeild geraakt in Afrika?
Huub trok als student in 1984 naar Mali waar hij zijn liefde voor het leven, Inna Dicko ontmoette. Na omzwervingen in Senegal, Tanzania, Ecuador en Nederland, hebben ze zich sinds 2005 definitief in Bamako gevestigd en bestieren een huishouden waar in de prettige Afrikaanse drukte en chaos 14 zielen voor de vreugde zorgen. Huub werkt als irrigatie-deskundige in zo’n beetje het gehele land. Het gezin houdt zoals het in de goede Afrikaanse traditie betaamt, intensieve contacten met “la grande famille” in Kolongo (op 350km van Bamako) waar de moeder, broers, neven en nichten van Inna wonen. Sinds 2010 werkt Huub als zelfstandig consultant in irrigatie-programma’s van de Duitse, Nederlandse en Canadese ontwikkelingsprogramma’s. Binnenkort hopen ze met een eigen consultants bureautje “Dicko-Jiko” van start te kunnen gaan.

Huub Munstege post regelmatig updates over de situatie in Bamako en van de familie Dicko op zijn Facebook-profiel. Bij interesse om dit gezin te helpen, stuur dan een berichtje – naar mij, mijn trainer of Huub Munstege zelf. Zij zorgen dan voor een kosteloze omzetting in FCFA’s, waardoor alle giften zonder één centime verlies volledig aan Fatou en haar kinderen ten bate komen. Even een zwaarder en serieus bericht tussendoor. Maar soms moet daar ook ruimte voor gemaakt worden. Want in dit licht is sport dan toch eigenlijk best triviaal. En het maakt me bewust van het feit dat het best prettig is om me druk te kunnen maken om de staat van mijn nieuwe koersfiets, het gevoel in de benen en het feit dat mijn olie voor op de benen bijna op is.

Foto: Norbert de Wit