Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Die berg komt er – Het shirt is er

thijsKijk, bij Thijs staat-ie prima. Want hij heeft nog steeds een typisch wielerlichaam, ook al is hij al jaren gestopt als prof. Dan staat elke outfit wel. Een poepbruine broek van AG2R, of een overwegend wit pakje van Française-des-Jeux, dat staat een afgetrainde profrenner wel. Die kunnen héél veel hebben, met hun vetpercentage van 3% en hun ferme achterwerk. Maar het is de bedoeling dat er van deze shirts zodanig veel worden verkocht dat daarmee het haalbaarheidsonderzoek naar de Nederlandse Berg wordt gefinancierd. Dus hadden Thijs en co mijns inziens beter voor een ander ontwerp kunnen gaan.

bergdesignEr zaten ook best wat mooie ontwerpen tussen, op de Facebook-pagina van ‘Die Berg Komt er’. Voor dit zwarte minimalistische ontwerp was best wat steun onder de mensen op Facebook. Er werd namelijk overwegend hierop gestemd via een heuse poll. Daaruit bleek al hoeveel mensen momenteel op professionele wijze of als hobbyist bezig zijn met die Nederlandse berg. Ik vind het nog steeds een prachtig staaltje van crowd sourcing én funding. Want wat je ook van die berg vindt, je kunt niet ontkennen dat het niet Thijs, maar de mensen zélf zijn die van het absurde idee een serieuze overweging hebben gemaakt. En dat Thijs daar in meegaat vind ik erg leuk.

bergkomterMensen mochten zelf ook ideeën insturen en ik heb dan ook, als variatie op het zwarte shirt, een ontwerp ingestuurd met de rood-wit-blauwe berg erop en oranje kraag en mouwtjes. Om het net eventjes wat meer ‘Hollandia’ te maken. Als klein meisje wilde ik altijd mode-ontwerpster worden en nu kan ik dat mooi combineren met wielrennen.
(Ik heb ook al eens als een soort bevlieging een ontwerp voor Swabo-kleding in mijn hoofd gekregen, die zal ik een andere keer nog wel eens presenteren. Dat ontwerp heb ik net wat te laat aan de ploegleiding gestuurd, dus helaas was er over het zwart-wit-roze voor seizoen 2012 toen al besloten.)
Ook dit ontwerp van mijn hand vond men volgens mij best geslaagd. Ik weet niet om welke reden, maar uiteindelijk hebben Thijs en co toch voor een wittig shirt gekozen. Jammer. En er zit geen broek bij. Ook jammer. Als grote sponsor van het project is een broek van ‘De Pers‘ ook eigenlijk best geschikt, zoals Thijs hem zelf heeft gecombineerd. Kunnen ze die niet erbij gaan verkopen als wielerbroek? Als het in ieder geval maar geen wit wordt, want dat is helemaal onappetijtelijk.

Zet je je over het ontwerp heen en wil je de Nederlandse Berg steunen door het kopen van een wielershirt? Dat kan op de website. Of je kunt een certificaat kopen, waarmee je het haalbaarheidsonderzoek ondersteunt. En als de Berg dan wordt gebouwd, dan wordt dat certificaat omgezet in een aandeel daarin. Wil je weten hoe dat financieel precies zit? Dat kun je lezen in het (door mij vertaalde) prospectus. Dat is alvast míjn bijdrage aan de Berg!

Foto’s: Die Berg Komt er