Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Dopingp(l)akkers

millar-gilbert-chavanel-metEr ontwikkelt zich een nieuwe trend in het profpeloton. De trend is er al een tijdje, maar je ziet het dingetje steeds vaker opdoemen. De neuspleister. Om de neusgaten goed open te krijgen, zodat je meer zuurstof in kunt ademen tijdens het fietsen. Eigenlijk zijn deze pleisters bedoeld om snurken tegen te gaan, maar ze lijken ook voor fietsen prima te werken, getuige de vele renners die ze gebruiken. Het ziet ernaar uit dat de groot-neuzigen onder de coureurs zo’n pleister niet nodig hebben, zoals een Bauke Mollema, Pierrick Fédrigo of George Hincapie. Hoewel meerdere onderzoeken al hebben aangetoond dat het prestaties niet zou bevorderen, zweren sommige wielrenners er alsnog bij. Dat zal dan misschien vanwege het psychische effect zijn, het gevoel van die pleister op de neus. David Millar, Philippe Gilbert en Sylvain Chavanel rijden in principe standaard met het plakkertje.

Maar ik vind het er niet uit zien. Zo’n lelijk vleeskleurig ding, dat eigenlijk net iets te licht is voor de kleur huid van de renner. Als je het toch zo duidelijk ziet zitten, verzin dan iets spannends in de ploegkleuren. Maar ja, zo’n pleister is natuurlijk helemaal niet ontworpen om in het felle daglicht op internationale tv getoond te worden. Die is voor ‘s nachts, in het donker, zodat Ingrid geen last heeft van snurkende Henk (of andersom). Dus dat zo’n plakkertje voor een blijvende afdruk zorgt vanwege het gebrek aan zon op die plek, daar is ook niet over nagedacht. Daarom vind ik, als compressiesokken tijdens de wedstrijd doping zijn en er een millar-gilbert-chavanel-zonderno needle policy is, dat die neuspleisters ook maar op de dopinglijst moeten komen. Niet vanwege het doperende effect (want dat schijnen ze wetenschappelijk gezien toch niet te hebben), maar puur voor het oog. Want kijk, dit ziet er toch een stuk beter uit?

Foto’s: CyclingNews/Robert Bettini, Sportmagazine/AFP, Clyk en CyclingNews/Roberto Bettini, Seniorennet.be, Eurosport UK