Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Fietsen in augustus

Gisteren klaarde het weer na het avondeten eindelijk op. Na een verregend weekend besloot ik direct om mijn wielrenoutfit aan te trekken en op de fiets te stappen. Er stond nog steeds wel veel wind, maar met het lekkere avondzonnetje door de wolken heen kon me dat niet echt deren. Dacht ik…Het eerste stuk reed ik voor de wind, dus was er nog geen probleem. Even later sloeg ik linksaf en merkte ik dat de wind toch wel echt heel hard aan het waaien was. Ik moest meerdere malen mijn stuur stevig vasthouden en me goed concentreren op het overeind blijven. Na nog een bocht linksaf reed ik recht tegen de wind in. Ik besloot het weer me niet te laten weerhouden om een mooi gemiddelde te rijden, en liet de beentjes op volle toeren draaien. Dat ging aardig. Helaas besloten de Weergoden er toch nog éen buitje uit te persen. Een vrij heftig buitje. Het liep tegen een hagelbui aan, of in ieder geval voelden de dikke druppels op mijn gezicht en armen zo aan. Ik was bang dat ik met die nattigheid ook nog een lekke band er aan zou over houden, en even hield ik mijn adem in toen ik toch wel erg vervelend over een paar steentjes fietste. Maar gelukkig merkte ik geen verschil in bandenspanning en fietste ik door.
Na slechts 30km begon ik langzaam het gevoel te krijgen dat ik er doorheen zat. Dat was wel erg snel. Er stond dan wel veel wind, maar dat zou ik toch aan moeten kunnen. Ik had echter spierpijn in mijn bovenarmen, rugpijn en het gevoel alsof er lood aan mijn renschoentjes zat. Ook had ik het gevoel alsof ik echt moest reiken naar mijn stuur, ook niet echt ideaal, dus wellicht was mijn zadel toch niet goed versteld bij Van Herwerden. Na 50km vond ik het mooi geweest en keerde ik huiswaarts. Enigszins teleurgesteld over deze (onverklaarbaar) slechte prestatie…
Vanochtend liep ik, gewapend met emmertje water, tandenborstel en oud t-shirt op mijn fiets af om hem zijn wekelijkse schoonmaakbeurt te geven. Toen zag ik de reden van mijn moeizame fietstochtje gisteren; achterband lek en mijn zadel was helemaal achterover geheld. Blijkbaar hadden de steentjes mijn band toch lek geprikt, maar zodanig dat de band niet direct leeg liep. Maar ook een band met 2 of 4 bar minder druk fietst zeker al een stuk zwaarder. Vóor het schoonmaken dus eerst even de band verwisselen. Hoewel, ‘even’, dit was de eerste keer zonder enige externe hulp. Het duurde iets langer dan gemiddeld, maar ook meisjes kunnen zeker banden verwisselen! Met zo’n zadelpositie was het natuurlijk ook niet echt raar dat ik het gevoel had dat mijn stuur zo ver weg zat. Ik kon het zadel gewoon met de hand terugzetten in zijn goede positie. Die moet dus even steviger worden vastgezet! Mysterie opgelost. Morgen krijgt de fiets zijn hoognodige servicebeurt, dus dan zullen al deze kleine probleempjes even goed de aandacht krijgen. Kan ik tenminste met dit najaarsweer ook gewoon mijn duurtraining doen!

Foto: Martin Simonis, via PartyMedia