Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Fietsen om des keizers baard

Omdat mijn twee laatste wedstrijdjes nou niet helemaal gingen zoals ik had gehoopt en vanwege het bizarre weer dat er in oktober eigenlijk helemaal niet hoort te zijn, besloot ik vandaag mijn rustperiode tijdelijk op te schorten. En samen met mijn maatjes D. en J. op Sloten een rondje te rijden. Ik was een beetje onzeker wat die ziekteperiode met mijn vorm had gedaan, maar het peloton besloot langzaam van start te gaan. Misschien zelfs een beetje té langzaam, bedacht ik me, toen ik al na één ronde weer vrijwel in complete wedstrijdmodus was.

Laurens ten DamTussen alle amateur- en elite-billen zag ik opeens de ranke heupjes van Laurens ten Dam (of LTD) voorbij komen. Als onderdeel van een lange training pakte hij ‘even’ een clubkoersje op Sloten mee. En als het voor mij al aan de trage kant ging, dan moet het voor hem helemaal een slakkengangetje zijn geweest. Binnen één seconde veranderde de sfeer in het peloton compleet. De gezellige babbeltjes in de zon werden afgekapt en iedereen zette zich schrap voor wat er komen ging. Zenuwen alom.
Gelukkig ging het Laurens alleen om het hard maken van de koers. Even wat tempo erin. Want al heel snel liet hij zich weer terugzakken. Er was wel een tweede versnelling nodig om de strijd echt te laten lorsbarsten (met opnieuw de onmiddellijke sfeer-verandering in het peloton ten gevolg), maar daar draait een profrenner zijn hand niet voor om. Tijdens de finale reed hij nog in één keer naar de kopgroep en sprintte er vervolgens vrolijk voorbij. Om daarna de eindsprint wel aan de ‘klassementsrenners’ over te laten. Toch sympathiek.

Zelf wilde ik ook graag met de elite-renners afsprinten. Maar na de sprint van de dames- en nieuwelingen-categorie en de 50+-ers werd het spreekwoordelijke gaspedaal nog net wat dieper ingedrukt. Mijn bidon was leeg en de hitte benam me de adem. Dus besloot ik dat dat een mooi moment was om te stoppen. Ik had immers bereikt wat ik wilde; met een lekkere snelle wedstrijd in het peloton het seizoen afsluiten.

Nou ja, afsluiten… Morgen is de laatste zondagochtend-competitie op Avanti. Misschien dat ik ook die nog even meepik. Ook al was ik dan al een beetje met rust. Maar dit uitzonderlijke weer vráágt toch gewoon om uitzonderlijke beslissingen? Ga ik wel met de beentjes omhoog als het herfst wordt.

Oh en die baard hè, die staat wel erg tof hoor!

Foto: Rabobank