Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Filemon op de fiets

filemonnk1Hoe grappig en zwaar zag dat er uit! Gisteren, bij De Week van Filemon, ging Filemon Wesselink nadat hij een bezoek aan de Satanistische band ‘The Devil’s Blood‘ had gebracht, met een blonde dame gebabbeld had over verkeerde borstimplantaten en bij Verona van der Leur speculeerde over een eventuele porno-film, mee met de laatste training voor het NK veldrijden in Huijbergen. Samen met mannen als de twee Larsen (Boom en van der Haar), Richard Groenendaal en Thijs van Amerongen stapte hij op een superdeluxe veldritfiets, een Giant met Dura Ace-wielen en vast ook de bijbehorende groep. En pas nu kon je goed zien hoe ontzettend moeilijk dat parcours eigenlijk is. Of… Misschien heb ik Filemon een te grote wielrenervaring toegeëigend? Hij is immers bij Tour du Jour voor het grote publiek bekend geworden als wieler’deskundige’ en lezers van de WielerRevue weten dat hij sinds vorig jaar een column voor dat blad schrijft. Dat doet hij heel kundig, je kunt er zeker uit opmaken dat hij een grote wielerkenner is.

filemonMaar dat is uiteraard toch iets anders dan dat je ook een beetje goed weg komt op een racefiets of – in dit geval – veldritfiets. En toen ik de aflevering van Try Before You Die terugkeek, waarin Filemon samen met Sander, Dennis en Ruben de Alpe d’Huez op fietst, zag ik dat hij eigenlijk helemaal niet zo heel snel bovenkomt. Nu vond ik dat ik met mijn tijd van net iets boven de 1 uur en 30 minuten al een echte kluns op de fiets was (ik ben dan ook geen klimmer, maar toch), maar Filemon doet er bijna een uur langer over. En hefboom-technisch heeft hij toch net wel iets meer een klimmersfiguur. Het juiste figuur dus, maar niet genoeg inhoud. En dat was ook goed te zien op het NK-parcours. Bergop stond hij bijna stil en als hij moest afdalen in het zand, dan had hij niet genoeg balans en souplesse om rechtop te blijven staan. Wel tof dat hij het gewoon doet en durft. Ik doe het hem namelijk niet na!

Maar Filemon, misschien moet je je toch gewoon weer richten op het práten over wielrennen. Want dat kun je namelijk heel goed!

(De aflevering terugkijken kan hier.)

Foto: BN de Stem en Sp!ts