Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Geen kattig gedoe achterin het peloton

Toen ik voor de eerste keren met Swabo mee ging trainen afgelopen herfst, kreeg ik – voornamelijk van mannen – te horen dat het vrouwenpeloton best gemeen kon zijn. Mannelijke renners zouden elkaar tijdens een wedstrijd wel in de hekken duwen, maar zouden er geen problemen mee hebben om vijf minuten later samen een figuurlijk gesproken pintje weg te tappen. Maar rensters; dat zouden kattenkoppen zijn, enorm gemeen (soms achter je rug om) en het haren-trek-gehalte zou hoog zijn. Ondanks dat ik mij niet meteen veel aantrok hiervan, was ik er toch wel een beetje zenuwachtig voor tijdens mijn eerste koersjes.

Maar ik had me voor niks druk gemaakt. Tijdens het Haags Regio Kampioenschap pakte ik mij samen met een meisje in Leontien.nl-kleding en toen ik er eventjes doorheen zakte riep ze bemoedigend ‘kom op, we rijden deze wedstrijd samen uit!’. Ook in Strijen heb ik geen vervelende dingen meegemaakt, hoewel ik hoogst waarschijnlijk toch echt wel wat beginnersfouten heb gemaakt. Samen met een renster van de Peddelaars heb ik – tevergeefs – hard gewerkt om weer terug naar het peloton te komen.

Afgelopen zondag stond echter de Parkhotel Rooding Hills Classic op het programma. Qua niveau een treetje hoger. Een flink treetje, want onder andere de verse wereldkampioene scratch, Marianne Vos stond aan de start. Zou het er hier ook nog zo gemoedelijk aan toegaan? Of zouden mijn beginnersfoutjes door de grote dames niet meer zo gemakkelijk vergeven worden? Enigszins gespannen stond ik aan de start, waar zusje C. ook gezellig naar toe was gekomen – en meteen aan het werk werd gezet om alle jasjes van de rensters aan te nemen. Op een veel te kleine plek voor 160 rensters stonden we onder een veel te krappe boog klaar. Het startschot klonk en na een chaotisch vertrek begon de belachelijk zware race.

afbeelding11Ook hier heb ik geen vervelende ervaringen aan over gehouden. Goed, ik heb geen moment met de grote dames voorin het peloton gereden, waar het er wellicht harder aan toegaat, en werd voortijdig uit koers gehaald. Maar samen met ploeggenootje M. en een renster van WV Noord-Westhoek hebben we na het passeren van de bezemwagen gezellig nog een stukje getraind in de Zuid-Limburgse heuvels. En dat ondanks dat wij van Swabo en de Noord-westhoek-renster elkaar tijdens het koersgeweld flink de huid hebben volgescholden. Maar zie hier; ook dames kunnen gemeen zijn tijdens de koers en daarna zonder problemen samen dat figuurlijke pintje drinken! Hopelijk geldt dat ook voor de dames die verder naar voren in het peloton rijden, wanneer ik daar ooit zit zal ik erover rapporteren!

Foto’s: Edge Fotografie