Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Ho is boem

Ik heb voor meerdere gelegenheden stopwoordjes. Wanneer ik kwaad of geïrriteerd over iets ben, dan voeg ik ergens in mijn verhaal  “echt, serieus!” toe. Een stopwoordje waar ik zelf heel hard aan werk om af te leren is “zeg maar”, want dat is (zeg maar) echt heel irritant. En het is al meermalen gebeurd dat ik gekscherend Jeanine “ja-maar” Laudy ben genoemd. Nog zo’n vervelend stopwoordje dus. En ja, ook dát probeer ik mezelf af te leren. Een ander stopwoordje dat ik gebruik, wanneer iets dreigt mis te gaan, is “Ho!”. Komt er in de supermarkt iemand met zijn karretje wel heel dicht bij mijn tere enkels; ‘Ho!’. Of stuurt iemand net de auto in z’n achteruit als ik daar aan kom met mijn fiets; ‘Ho!’.

crashcorner1Zelf kan ik wel leven met dit stopwoordje, maar het is in het wielrennen niet erg handig. Want naast ‘paaltje‘, ‘drempel‘, ‘rechts‘ of ‘links‘ is er nog een setje woorden dat gebruikt wordt om aan te geven waar je voorgangers of volgers zich op de weg moeten gaan begeven. Als je een bocht in rijdt en iemand anders achter jou ‘laag!’ roept, dan moet je als de wiedeweerga naar de binnenkant van de bocht (naar de lage kant), zodat de snellere achterop komende renster jou kan passeren. Het tegenovergestelde van laag is ‘hoog!’. En daar komt de verwarring.
Als ik bij iemand in het wiel zit en ik wil er langs, maar het stuur van die renster komt naar mijn idee iets te dicht bij m’n eigen stuur, dan komt er voor ik er erg in heb ‘ho!’ uit. Een uitroep om te laten weten dat ik daar zit. Dat de renster even moet oppassen. Maar het ligt natuurlijk erg voor de hand om aan te nemen dat ik ‘hoog!’ roep. Dus de renster zal naar de buitenkant van de bocht sturen. Ook als ík daar met mijn ge-ho zit. En dat is niet handig, want in plaats van de aanrijding te voorkomen, zorg ik er dan hoogst persoonlijk voor dat die nog eerder zal plaatsvinden. Dat is tot nu gelukkig nog nooit gebeurd. Maar misschien moet ik die “zeg maar”s en “ja maar”s voorlopig toch maar even laten zitten, en me nu vooral focussen op het afleren van “ho!”…

Foto: Crash Corner in Victoria, BC (Canada) door Bruce Dean