Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Kieken

sengers-shirtGisteravond werd op Wielerland.nl bekend gemaakt dat de Belgische ploeg Sengers Ladies cycling team de UCI-status zal aanvragen. Naast het Lotto Honda Team en Topsport Vlaanderen krijgt België dus net als Nederland een derde UCI-vrouwenploeg. Met de UCI-status wordt de ploeg ook op internationaal niveau ‘erkend’. Alle andere ploegen in Nederland zijn clubploegen, SwaboLadies dus ook. Wel zijn er daarbinnen enkele LSV-ploegen (Landelijke Sponsorselectie Vrouwenteam), die net weer wat hoger van niveau zijn. Oud-Swabistes A. en N. zijn bijvoorbeeld naar Specialized-DPD Pakketservice gegaan, en ook Skil-Koga is zo’n LSV-ploeg.
Allemaal best ingewikkeld – en dan heb ik nog niet eens het verschil tussen elite mét en zónder contract uitgelegd. Ik heb er zelf ook een jaar over gedaan voor ik eindelijk een beetje doorhad hoe het zat. Maar goed. Daar gaat deze blog niet direct over. Onthoud maar in ieder geval dat de Sengers Ladies goede rensters zijn. Want dit nieuwsbericht deed me terugdenken aan het begin van mijn seizoen. Even terug in de tijd.
evelynarys1Bij de Omloop van Strijen stond ik in het startvak; bloed-ner-veus! Het was mijn allereerste wedstrijd. Ik had alleen nog maar wat trainingswedstrijdjes gereden en die bleken achteraf best te verschillen van elitewedstrijden. Ik was zó zenuwachtig, dat ik er misselijk van werd. En we stonden ook al zo vroeg in het startvak klaar. Ik moest iets verzinnen om mijn zenuwen in bedwang te krijgen. Van rennersinterviews op tv had ik wel eens gehoord dat ze soms een ‘wiel pakken’ en zich alleen daar op richten: in dat wiel blijven! Dus ik besloot met mijn naïeve geest om dat ook te doen. En ik koos een Sengers-renster uit.
Ik heb haar na het startschot niet één seconde meer gezien. Ze was meteen vertrokken naar de voorkant van het peloton. Van alle meiden die er reden had ik namelijk de huidige Belgische kampioene uitgekozen. En niet alleen is ze in 2011 nationaal kampioen van België geworden, ook als nieuweling– en junior-meisje heeft ze al meerdere keren de zwart-geel-rode trui mogen aantrekken. Mega-beginnersfout dus. Ken je concurrenten, ken de andere ploegen! Inmiddels weet ik prima bij welke rensters ik wel en niet in het wiel moet zitten, welke meiden van hetzelfde niveau zijn en welke way out of my league. Maar zeker met dit nieuwsbericht moest ik toch weer even grinniken over mijn domme actie in Strijen.

Foto’s: Sengers Ladies en Lotto Cycling Cup