Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Kletter-de-kletter

Hebben we gisteren echt die berg beklommen op de fiets? Met de zon op ons hoofd, korte broek aan en shirt met de mouwen opgestroopt? Als ik vandaag naar buiten kijk lijkt het er niet op. Het komt met bakken uit de hemel, de bergen om ons heen zijn niet meer te zien door het dikke wolkenpak. We zitten met zijn zessen in het chalet, onze Nederlandse spelling op te halen met het Van Dale Spel der Nederlandse Taal. Veel meer is er nu niet te doen. Gelukkig slapen zusje C., haar vriendje K. en ik nu in een studio in de buurt waar de televisie wél werkt, zodat we in ieder geval de Tour de France kunnen kijken. (Zo hebben we gistermiddag Vanendert naar de overwinning zien fietsen – erg leuk voor Omega Pharma-Lotto na VDB’s uitval vorige week.)

blog-fietsen1Maar gisteren hebben toch we echt gefietst. Met héérlijk weer. Er waren twee fietsen gehuurd bij lokale fietsverhuurder New Loc, sinds dit seizoen gesponsord door Specialized, zodat mijn zusje een mooi zwart-roze Vita en mijn vader een degelijke Sirrus mee naar huis nam. Om 8.15u daalden mijn papa, K. en ik af naar Balme, naar de voet van de Col de Pierre Carrée. Dinsdag hadden K. en ik al een klein stukje gedaan, gisteren zouden we de gehele berg beklimmen.
Het was bizar koud in de rit naar beneden, klappertandend begonnen we aan de klim. Ik was K. alweer kwijt in de eerste bocht, maar vond mijn ritme een stuk sneller dan dinsdag. In 47 minuutjes reed ik naar Les Carroz. Slechts zes minuutjes achter K. Mijn vader lag verder achterop en had ons gezegd dat we niet op hem hoefden te wachten. Bij ‘t chalet haalden we C. op, die besloten had de beklimming vanaf Les Carroz te beginnen.

blog-colpierrecarree1Dat gedeelte van de klim lag nog vers in het geheugen. Mijn longen waren inderdaad al meer gewend aan de ijle lucht. Alleen in de laatste kilometer kregen we dit keer de wind vol tegen, waardoor ik niet meer zoals vorige keer kon opschakelen en nog even kon aantrekken tot de top. Mijn tijd op dit tweede stuk was 1 uur, 4 minuten en 30 seconden; anderhalve minuut langer dan dinsdag. De totale tijd voor deze klim is dus 1.52u. Niet ontevreden.
K. stond op de top tien minuutjes op mij te wachten, hij had er een half minuutje langer over gedaan dan dinsdag. Zusje C. kwam nog eens tien minuten later boven. Erg knap voor iemand die eigenlijk nooit op een wielrenfiets zit!
Maar vandaag blijft de fiets staan. Zelfs doorgewinterde Fransmannen blijven vandaag binnen. Of de geplande Caval Cime in het dorpscentrum doorgaat, zullen we morgen wel ergens lezen. Dat gaan we niet zelf bekijken. Eén dag is dit weer nog wel vol te houden. Als het morgen dan maar weer droog is.