Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Liever renster dan wielerwag

1013433_10152983199920525_1068287440_nIk keek er ontzettend naar uit. De eerste koers van mijn liefste P. waar ik zelf bij kon zijn. En niet zomaar een koers. Nee, meteen het Nederlands Kampioenschap bij de profs. De eerste keer voor hem. Vorig jaar zat hij bij de Amerikaanse ploeg Jamis-Sutter Home en was terug komen naar Nederland voor een nationaal kampioenschap even wat te veel gedoe. Het jaar ervoor was hij officieel nog amateur, hoewel hij wel van het wielrennen kon leven. In dienst van een Spaanse ploeg. Best wel spannend dus om voor het eerst tussen de beste renners van Nederland te staan. Maar ik vraag me af wie er zenuwachtiger was…

Het blijkt dat de startvaknervositeit van mijzelf (waarover valt te lezen in de nieuwste Wielersport) nog meevalt ten opzichte van de startvaknervositeit die ik voelde toen ik mijn lieverd klaar zag staan voor zijn wedstrijd. Een gespannen gezicht, maar hij heeft zo veel ervaring in het koersen dat zelfs een NK hem niet meer van de wijs kan brengen. Gelukkig is het een peloton vol renners die kunnen sturen en weten wat ze doen, moest ik mijzelf voorhouden. Niet zoals bij de vrouwen, waar zelfs meiden die überhaupt pas voor de eerste keer een koersje rijden meteen in een elitewedstrijd kunnen starten – en ik ben me er volledig bewust van dat ik twee en een half jaar geleden zelf ook zo’n meisje was.
Het startschot werd gegeven en de 115 renners trokken zich op gang. Lars Boom en Niki Terpstra helemaal vooraan. De twee grootste kanshebbers van de dag. Zodra het peloton uit zicht was draaiden we ons om, om naar het grote scherm te kijken. Een cameramotor volgde het peloton. P. startte achteraan en was dus goed in beeld. Maar nog geen 500 meter op weg zie ik hem ineens keihard in zijn remmen knijpen en een klein beetje slippen. Mijn hart zat in mijn keel. Ik bleek naast de vriendin van Albert Timmer te staan, die exact dezelfde reactie had. Wat is dit vreselijk! Op een beeldscherm kijken naar je liefste in een wielerkoers is helemaal niet leuk! Direct was mijn jaloezie op M., die haar vriend Maurits Lammertink had kunnen zien in de Giro, weg. Ik wist al dat het niet alleen maar vrolijk was, want zij zag haar vriend live onderuit gaan in een bocht, tijdens die regenachtige etappe waarin hij in de ontsnapping zat. Hoewel ik hoop dat P. ooit nog eens koersen mag rijden die op televisie worden uitgezonden, ben ik toch erg blij dat ik momenteel gewoon achteraf met hem bel. De schrik is toch minder erg als hij ‘s avonds rustig vertelt over die ene hele grote valpartij die er tijdens de etappe was geweest.

Tegen het einde van het NK ontstond vlak na de finish-streep een ‘wielerWAG’-vak. WAGs zijn de wifes and girlfriends en de benaming wordt met name gebruikt voor voetbalvrouwen. Ook binnen het wielrennen pakken de vriendinnen en echtgenotes van de renners zich echter vaak samen. WielerWAGs dus. Een hele rij blonde dames (niet om te chargeren, ze waren echt allemaal blond), eventueel een buggy voortduwend of een kind aan hun zijde, stond klaar om hun man te begroeten zodra zijn NK voorbij was. Zij maken dit dus áltijd mee. De vriendin van Albert Timmer ook. Hij rijdt nu in de Tour de France en zij moet dus maar lijdzaam toezien of hij de hectische eerste week gezond en wel doorkomt. Niks voor mij. En hoewel ik weet dat P. exact hetzelfde heeft bij mij – ik heb immers al eens laten zien dat ik mezelf flink kan toetakelen, zelfs zonder peloton -, kies ik er toch liever voor om zelf te koersen. Beter om die startvaknervositeit over mijn eigen wedstrijd te hebben, dan als wielerWAG te aanschouwen hoe iemand die je heel dierbaar is zich in het koersgeweld stort. Vanavond hoor ik hopelijk via de telefoon of Facebook weer hoe het na een dag in de ontsnapping en een dag te werken voor de ploeg (met een 1e en 2e plek voor de sprinters uit de ploeg tot gevolg!) vandaag weer is gegaan in de Romanian Cycling Tour. En zaterdag gewoon zelf weer aan de bak!

Fotografie: Cor Vos

wielertaal kleinDeze blog kan ook gelezen worden op Wielertaal.nl.