Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Mini-voorbereiding wegrit WK 2015

Op zaterdag 26 september rijden de vrouwen dan het Wereldkampioenschap op de weg. Van de drie evenementen op het WK is de wegrit er eentje die nog het minst voorspelbaar is. Duidelijkere favorieten waren er op de individuele en ploegentijdrit, maar de winst in de wegrit ligt vrijwel open voor alle goede klassiekerrensters. Als winnares van de Giro Rosa, la Course by le Tour de France, als sterkste renster bij de wegrit van de Europese Spelen én de zilver medaillewinnares op de tijdrit dinsdag maakt Anna van der Breggen uit de Rabo/Liv-ploeg een hele grote kans om haar ploeggenoot Pauline Ferrand-Prevot uit de regenboogtrui te rijden. Sowieso wordt de Nederlandse selectie op het WK (Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, Roxane Knetemann, Lucinda Brand, Chantal Blaak, Amy Pieters en Iris Slappendel) beschouwd als verreweg de sterkste, dus maken alle rensters daarvan in mindere of meerdere mate kans op de titel of een podiumplek.

Kasia Niewiadoma uit de Rabo-ploeg is ook een kanshebster. Zij won dit jaar al de Euskal Emakumeen Bira, was de beste jongere in de Giro Rosa en ze is de nieuwe Europees beloftekampioene. De jonge Poolse heeft dit jaar een flinke stap gezet en met een elfde plek op het WK van vorig jaar is het dus te verwachten dat ze het dit jaar in Richmond ook weer goed zal doen.

Met een typisch klassiekerparcours, waarin kleine hoogteverschillen, smalle stukken en een kasseienstrook zitten, zijn ook rensters als Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans), Emma Johansson (Orica-AIS) en Elisa Longo Borghini (Wiggle-Honda) te noemen als favorieten. En met het palmares van Velocio-SRAM’s Alena Amialiusik, winnares op de Europese Spelen, is ook zij zeker niet uit te vlakken.

Eén grote favoriet ontbreekt, want de meervoudig Wereldkampioene in verschillende disciplines, Marianne Vos, kondigde halverwege het seizoen aan niet meer in actie te komen tot het einde van het seizoen. Een spijtig gemis, maar aangezien er niet één dame te noemen is die de grootste kans maakt op de WK-titel dit jaar, zal het een spannende strijd worden. En dat betekent dus veel genot voor de wielerliefhebbers en hopelijk een mooie winnares op het eind!