Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Modderklodders in je gezicht

Drie dagen duurtraining zitten erop. Op zaterdag en vandaag ben ik alleen gegaan, gisteren was er de zondagtraining van Swift. Niet alleen op het gebied van mederenners was ‘t een andere ervaring. Mijn soloritjes waren vol wind, af en toe een buitje en, vooral vandaag, érg koud. Maar daar is goed mee om te gaan. Thermokleding aan, windjack aan, regenjack mee, warme sokken aan en door het fietsen krijg je het vanzelf wel warm.

Gisteren was het echter een ander verhaal. Het regende gelukkig niet, dat niet. Maar door de enorme hoeveelheid plensbuien die er ‘s nachts waren uitgevallen lag het wegdek nog bezaaid met waterplassen en modderpoelen. En dat is zodra je in een groep fietst een grote hindernis. Zeker als het waait. Dan zoek je lekker het wiel op van je voorganger. Maar hoe dichter je tegen je voorganger op zit, hoe groter de moddersproei van zijn achterwiel die je in je gezicht krijgt. Nu ben ik echt niet vies van een beetje modder hoor. Dat is maar goed ook, want het was dit keer ook geen beetje: Mijn gezicht was hélemaal zwart toen ik thuis kwam, mijn kleren doordrenkt en de originele witte kleur van mijn schoenen was nauwelijks meer te zien.
Maar wat vooral zo ónt-zét-tend vervelend is, is de door merg en been gaande pijn die je krijgt als je een modderklodder in je oog krijgt. In ieder geval wanneer je lenzen hebt, zoals ik. Het is alsof er iemand een mes in je ogen steekt. En als je in een groep rijdt zul je die groep ook bij moeten houden, dus de beentjes moeten blijven draaien, je moet blijven sturen etc. Geen fijne combinatie. Ontelbare pijnmomenten op de fiets en nog een half uur alle modder uit je ogen pulken wanneer je thuis bent. Ik ga echt niet de fiets laten staan als ‘t regent of het wegdek nog nat is, dus ik zal nog flink wat keren als een blind aapje rondfietsen, maar weet íemand of er een oplossing is voor dit pijnlijke probleem??