Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Nachtbrakers

rasmussen-armstrongDe vraag van de dag: ga je vannacht kijken of niet? Iedere wielerliefhebber weet waar je het over hebt als je dat vraagt. Zelfs mensen die zich niet met wielrennen bezighouden weten waarschijnlijk wat ermee wordt bedoeld. De reclames zijn immers niet van de televisie af te slaan. Vannacht vindt ‘het interview‘ plaats. Tussen Lance Armstrong en Oprah Winfrey. Gaat hij bekennen of niet? Volgens Oprah doet hij dat wel, maar niet zoals ze van tevoren had verwacht. Wat ze daarmee bedoelt is nog even gissen. Om 03.00u Nederlandse tijd wordt het interview op TLC uitgezonden. Alle wielerjournalisten en menig fan zetten hun wekker. De Belgen hebben pech, want het interview wordt niet – zoals eerder aangekondigd – op Canvas uitgezonden. Maar geen nood, er zal vast wel ergens een livestream te pakken zijn.

Het doet me denken aan de Tour van vijf jaar geleden, toen Rasmussen met gele trui en al naar huis werd gestuurd. Ik wielrende toen nog niet zelf en volgde de wielerwereld niet van zo dichtbij als tegenwoordig. Ik keek uiteraard wel meer dan alleen die Franse ronde, maar informatie over de renners of de wereld achter de wedstrijden ging toen nog een beetje langs me heen. Het was dus best een schok toen Mart Smeets aan het begin van de Avondetappe vertelde dat ‘onze’ gele-truidrager uit de Tour was gehaald. Sinds de rechtzaak in het najaar weten we iets meer van de situatie, maar destijds nog niet. Op mijn studentenkamertje van Klik60 zat ik te stuiteren op mijn bed. Rasmussen is naar huis!! Ik hoorde gestommel in de fusie en opgewonden stemmen. Een paar van mijn huisgenoten waren ook ontdaan. Sommige van hen waren wel slechts wielervolgers tijdens de Tour de France, maar ze waren enthousiast genoeg om dit ook een grote gebeurtenis te vinden. Samen hebben we de Avondetappe afgekeken, in het donker. Net als waarschijnlijk vele andere Nederlanders op dat moment. Het gaf een saamhorigheidsgevoel.

Inmiddels woon ik op mezelf. ‘s Nachts mijn bed uit om het interview in een donkere woonkamer te bekijken klinkt lang niet zo aantrekkelijk meer. Daarbij weet ik niet of ik echt wel wil wakker worden om te zien wat Lance te zeggen heeft. Ik geloof niet dat er een volledige, schuldbewuste verklaring komt. Dat kan toch sowieso al niet meer? Veel te veel belangen die er spelen. Ik wacht het dus gewoon even af. Ik ben wel een béétje benieuwd, maar ik bekijk morgen de herhaling wel of lees de samenvatting op Twitter. Ik doe vannacht even niet mee aan de nachtbrakende saamhorigheid, maar blijf lekker warm in mijn bedje liggen.

Foto: The Age

67833_wielertaals1Deze blog kan ook gelezen worden op Wielertaal.nl.