Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Nóg meer doping-gedoe

contadorVorige week stond Marcel Kittel van Project 1t4i in de negatieve belangstelling, omdat zijn naam gevonden was op een lijstje van de Thüringse arts Andreas Franke, die er van verdacht wordt zijn patiënten met UV-bestraling (of nog meer verboden middelen?) te behandelen. Inmiddels is dat alweer oud nieuws, de sensatie is daarover voorlopig even voorbij. Want gisteren werd Alberto Contador met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst, vanwege zijn te hoge clenbuterol-gehalte tijdens de Tour van 2010. In augustus van dit jaar mag hij pas weer koersen en alle overwinningen die hij in de tussentijd heeft behaald moet hij inleveren. Gefeliciteerd dus aan Andy en Michele. Sort of.

Men is geschokt. Allereerst natuurlijk over de bizarre vertraging in de uitspraak. Maar liefst anderhalf jaar is Contador in het ongewisse gehouden. Iedereen is het erover eens dat dat sowieso belachelijk is. Daarnaast werd het onderzoek naar Lance Armstrong afgelopen week stopgezet, omdat er onvoldoende materiaal zou zijn om de bewijsvoering mee te ondersteunen. Volgens mij ging iedereen ervan uit dat Contador dan nu ook wel vrijgesproken zou worden. Of er met een milde straf van af zou komen. Maar het is dus een schorsing geworden, een flinke geldboete en Saxo Bank moet naar verluidt ook ineens vrezen voor de WorldTour-status.

dopingcontroleIk weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Ik ga ervan uit dat er allemaal competente mensen aan de beide cases hebben gewerkt, van beide kanten. Dus er zal wel een gegronde reden achter zitten waarom Armstrong’s zaak werd stopgezet, terwijl bij Contador genoeg bewijs was om hem te vervolgen. Maar toch vind ik dat, als leek, een beetje raar. Het komt op mij dubieus over. Dus ik ben er nog niet uit of ik in het geval van Contador blij ben dat deze oplichter eindelijk is gestraft, of dat ik vind dat een onschuldige door het systeem is belazerd. Beide meningen lees ik zo veel in de sociale media, soms best extreem geuit. Ik onthoud me van een mening daarover, want ik weet het écht niet. Maar waar iedereen, inclusief de professionele sportwereld, het over eens lijkt te zijn; de gang van zaken tijdens dit proces was niet goed voor de sport. En daar sluit ik me wél bij aan. Want dit leek meer op een farce dan een serieuze, juridische zaak binnen de profwielrennerij.

Foto’s: Het Belang van Limburg en L’Express