Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Ode aan jonge Belgische wielrenners (RIP)

De hoofdredacteur van Wielerland Magazine benadrukte het gisteren. Sinds 2009 zijn er vijf Belgische wielrenners overleden. Vooral 2009 was een rampjaar, met de superjonge Frederiek Nolf die in zijn slaap overleed, Vandenbroucke die – onder dubieuze omstandigheden – in Senegal overleed aan een longemboly en Dimitri de Fauw die nog geen maand later zelfmoord pleegde. Vorig jaar was het Wouter Weylandt die omkwam in de Giro d’Italia, een ongeluk waarvan ik danig van slag was. Daar heb ik eerder al over verteld en het roze polsbandje dat ik altijd bij wedstrijden om heb is een eerbetoon aan hem.
En gisteren was het dus Rob Goris. Overleden in zijn slaap, slechts een paar uur nadat hij op de Belgische televisie te gast was bij Vive le Vélo. Vorig jaar heb ik nog, net als vele andere wielervolgers, het interview met hem gelezen in de WielerRevue. Ik vond het nog extra leuk dat Marijn de Vries dat interview had afgenomen, omdat het twee vergelijkbare sporters zijn: allebei hebben ze op latere leeftijd gekozen voor een professionele wielercarrière. Maar Rob was voor zijn wielercarrière wel al professioneel ijshockeyer, dus dat zijn hartstilstand te maken kan hebben met die carrièreswitch lijkt mij niet voor de hand liggend.

In het verleden zijn er eigenlijk best veel Belgische wielrenners geweest die tijdens een koers of op niet-natuurlijke wijze (of in elk geval op jonge leeftijd) zijn overleden. Zie alleen maar deze lijst al. Het indrukwekkende verhaal van Jean-Pierre Monseré en zijn zoontje is daar slechts één van. Zou het misschien komen door de wet van de grote aantallen? Dat er zoveel Belgische wielrenners zijn en dat er daardoor logischerwijs ook meer Belgische wielrenners omkomen? Wat de achterliggende redenen of pechstatistieken ook zijn, het is een trieste trend. De dood van deze vijf Belgische mannen (jongens), tijdens mijn steeds actiever wordende wielerleventje, hebben de meeste indruk op me gemaakt. Het enige wat ik erover kan zeggen is: rest in peace.

belgische-wielrenners

Foto’s (vlnr): Wielerupdate.nl, De Morgen, Het Belang van Limburg, WAATP, DHnet, Columns.skynetblogs.be, CyclingArchives.com, De Koers.be, Topsport Vlaanderen, Merkur Online