Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Olympisch rampenjaar

2012Op dag drie van 2012 is het tijd om uit te wijden over dat moois wat dit jaar hopelijk mag brengen, zoals ik in mijn vorige bericht aankondigde. Want dit is natuurlijk een Olympisch jaar, met de Zomerspelen in London. De Olympische Spelen van míjn sport dus. Waar Theo Bos voor ons het goud binnen gaat halen, als we Maarten Ducrot mogen geloven. Iets om heel erg naar uit te kijken.

Maar 2012 is ook het jaar van de Grote Apocalyps, volgens sommigen. Want dan houdt een of andere Maya-kalender op en dat zou betekenen dat dan, op 21 december 2012, de wereld vergaat. Tijdens mijn korte leventje zijn dit soort voorspellingen al meerdere malen gedaan en we zijn er nog steeds allemaal, dus ik weet dat ik het niet zo nauw moet nemen met al die doemdenkerij. Toch vind ik dat hele 2012-gedoe net iets enger. Samen met de hype rond de Mexicaanse griep heb ik hier net op een verkeerd moment over gehoord, waardoor mijn reactie erop niet helemaal rationeel was. Inmiddels weet ik wel beter, maar af en toe bekruipt mij toch nog een beetje een gevoel van ‘ja, maar het zal maar mooi wél waar zijn…’

mayamysteryMaar toen ik vanochtend op KoffieMAX afstemde (tja, als je ziekig bent doe je ineens hele rare dingen) was daar wetenschapsjournalist Govert Schilling op bezoek. Die alle fabels over het vergaan van de wereld op een heldere, begrijpelijke manier weerlegde. Sowieso maken veel media de fout dat ze berichten over de ‘voorspelling’ van de Maya’s dat de wereld vergaat, waar ik me echt aan erger. Er houdt een kalender op, maar dat wil niet zeggen dat ze het einde van de wereld voorspellen! Govert vertelde dat op onze 21e december 2012 de dertiende baktun van de Maya’s ophoudt. Maar dat is niks anders dan een blaadje omslaan op de kalender. Zoals wij in 2000 een grote millenniumwisseling hadden. Waar iedereen zich destijds ook bijzonder druk om maakte. Allemaal onzin dus, die Apocalyps op 21 december. Britt hoeft daar ook geen grapjes meer over te maken. Wat we volgens Govert wél in onze agenda moeten zetten is 6 juni 2012, omdat Venus dan vóór de zon langskomt en dat is gewoon ontzettend mooi om te zien. Ik ben zelf dan aan het fietsen in de Parel, maar ik vond het een verhelderend interview en ben blij met mensen als Govert, die ons weer wat ratio bijbrengen als bizarre verhalen de wereld in worden geslingerd.

Foto: Map a Watt en Fractal Enlightenment