Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Olympische outfits

Als klein meisje wilde ik mode-ontwerpster worden. Mijn zusje en ik tekenden altijd en overal. Zowel plattegronden en huizen, als ook ‘poppetjes’ en kleding. Maar mijn zus was altijd wat beter en fanatieker in die plattegronden en ze is nu ook druk bezig om haar Master-diploma in Bouwkunde te halen (haar Bachelor-diploma heeft ze inmiddels al). Ik weet niet of ik beter was in het tekenen van (met name) vrouwen en mooie kleding, maar ik was er in elk geval erg fanatiek in. Mode-ontwerpster was dus ook mijn droombaan, tot ik er achter kwam dat je na het ontwerp dan ook daadwerkelijk moet gaan meten, knippen en naaien. En daar ben ik niet zo goed in, terwijl de zin erin me ook een beetje ontbreekt. Dus werd het na een reis langs piloot, theater-actrice en producent uiteindelijk journalist en wielrenster – naast mijn huidige kantoorbaantje bij Universiteit Leiden. Maar een fascinatie voor mode, modeontwerp en de creativiteit die daarbij soms wordt gebruikt heb ik nog steeds.

olympic-games-outfit-netherlandsDaarom is een van de onderdelen bij de Olympische Spelen waar ik ook altijd een beetje naar uitkijk het ontwerp van de Olympische outfits. En dan niet alleen de echte sportkleding, ook de kleding voor tijdens de ceremonies. De grijze pakken met oranje stropdas die voor Nederland werden ontworpen bij de Olympische Spelen van 2008 vond ik prachtig. En ook dit keer heeft SuitSupply er weer een mooie collectie van gemaakt. Het ‘stewardessen’jurkje is lekker vrouwelijk, waardoor ook de wielrensters eens als glamoureuze dames op het toneel verschijnen – want toegegeven, erg flatterend of feminien zijn wielerpakjes niet.
Op ShrewdTennis.com hebben ze de outfits van verschillende landen op een rijtje gezet. In deel 1 zit de sombere kleding van Frankrijk en Italië en de omstreden kleding van de Verenigde Staten, die in Chinese sweat shops gemaakt schijnt te zijn. In deel 2 schittert Nederland met de fel oranje jas en rood-wit-blauwe accenten. Bij sommige landen vind ik de sportoutfits prachtig, maar is de ceremoniekleding wat minder spannend, zoals (na even gewend te hebben) Groot Brittannië. Andere landen, waaronder Australië, hebben zich juist op de nette kleding uitgeleefd, waarna de sporttenues nog even snel ontworpen zijn, lijkt het wel. Dan vind ik dat Nederland het nog vrij aardig heeft gedaan, met beide outfits. En ook al maakt het in principe niks uit, ik sport toch altijd net wat fijner en beter als ik daarbij mijn nagels heb gelakt, goed gesoigneerd ben én mooie kleding aanheb. Dus hopen dat dit een beetje helpt. En dat de SuitSupply-kleding bij de sluitingsceremonie wordt opgefleurd door een paar mooie medailles!

Foto: ShrewdTennis/SuitSupply