Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Pelotonpraat: Weetjes uit het damespeloton

stoerevrouwensporten_coverHet vrouwenpeloton wordt steeds groter en professionaliseert. Er komt steeds meer aandacht voor in de media en daarmee worden de dames en de sport ook steeds bekender. Maar het damespeloton kent toch ook nog wel ‘geheimen’. In mijn boek “Strijd in het Vrouwenpeloton” bespreken we er een paar. Het boek gaat over de Giro Donne van 2011, vanuit het oogpunt van Marianne Vos en Ellen van Dijk. Marianne won die Giro toen, Ellen was knecht voor haar Amerikaanse kopvrouw Evelyn Stevens. Tussen de etappebeschrijvingen door komen ook allerlei andere zaken uit het vrouwenwielrennen ter sprake. Het beste kun je dit boek natuurlijk gewoon meteen kopen, maar hier volgen enkele fijne ‘wist je dat’-jes over het vrouwenwielrennen.

1. Marianne is nog steeds ‘het meisje uit Meeuwen’

Het Brabantse dorpje Meeuwen, daar komt Marianne Vos vandaan. En daar woont ze nog steeds, samen met haar ouders. Het is bijna niet voor te stellen, maar zelfs met drie Wereldtitels op de weg, twee op de baan, zeven in het veld, twee Olympische titels en pagina’s vol aan overwinningen in belangrijke koersen, is Marianne nog steeds dat lieve meisje dat ze altijd was. Bescheiden, vriendelijk en ontzettend down to earth. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgt, want met zo’n palmares zou je vanzelf toch een beetje naast je schoenen gaan lopen? Marianne niet en dat maakt haar nóg meer de grootse sportvrouw die ze al is.

2. Vrouwen plassen soms ook tijdens de koers

Door alle televisiebeelden tijdens de mannenkoersen weten we hoe het bij de profs gaat. Als de leider in de wedstrijd op een gegeven moment zegt dat hij moet gaan plassen gaat hij naar de kant van de weg en prompt staat het halve peloton naast hem in de berm zijn plasje te plegen. Of als dat niet kan, dan willen renners ook nog wel eens al rijdend zich van het overtollige vocht verlossen. Maar óók dames moeten wel eens plassen tijdens de koers. Al fietsend wordt voor vrouwen wat lastiger, maar als er bijvoorbeeld een open brug, dichte spoorwegovergang of andere opstopping is, dan zie je ook de vrouwen en masse de berm in duiken. Kirsten Wild doet dat ook gewoon zonder dat er een opstopping is, die rijdt daarna wel weer naar voren van het peloton. En hóe die dames dan precies plassen, daar heeft Marijn de Vries ooit een mooie strip van gemaakt.

Lees verder op Stoere Vrouwen Sporten.