Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Recensie voor boeken.blog.nl: “Laurens ten Dam”

laurens-ten-damIn ‘Laurens ten Dam’ heeft journalist Robin van der Kloor deze wielrenner van Team Belkin (voorheen: Rabobank) een jaar lang gevolgd en zijn belevenissen opgeschreven. De samenwerking begon dus al veel eerder dan met de Tour de France van afgelopen jaar, waarin Laurens 13e werd en misschien wel voor het eerst bekend werd bij het grote publiek. Dopingsceptici kunnen zich hier al voor het eerst afvragen; is dat niet toevallig..? Laurens wordt gevolgd door een journalist, met het plan een boek te schrijven, en prompt stunt hij in de grootste wielerkoers van het jaar door oa voormalig Tour-winnaar Alberto Contador voor te blijven in de bergen. Heeft hij een beetje ‘hulp’ gekregen om dit voor elkaar te krijgen?

Doping is ook het hoofdthema in het boek. Niet zozeer de manier waarop Laurens traint, hoe zijn gezin functioneert met een profrenner (in deze tijd) als de man des huizes of hoe het Laurens vergaat in de koersen. Uiteraard wordt dit wel meegenomen, maar het nummer 1 onderwerp is doping. En vertrouwen. Is Laurens te vertrouwen? Is hij een cleane renner of belazert hij de boel? Zijn zijn uitspraken over het feit dat hij clean is, zoals in het verleden bij veel wielrenners is gebleken, klinkklare onzin? Robin van der Kloor probeert er in zijn boek achter te komen.

[xxx]

Al met al was het een leuk boek voor in de vakantie, maar met in de hoofdpersoon de cult-held ‘Lau’ van afgelopen Tour had ik er meer van verwacht. Geen grootse onthullingen, niets wat we niet al wisten van Laurens – op vier gespecificeerde bloedwaardes van rond de Tour na dan. Ik had van een boek waarin Laurens een jaar lang werd gevolgd, in zijn tot nu toe allerbeste seizoen, een gewéldig boek verwacht. En dat was het helaas niet. Maar het is zeker een aanrader voor op het nachtkastje of op vakantie. Een must have voor elke wielerliefhebber en gewoon prettig leesvoer voor ieder ander.

Lees vanaf half december de gehele recensie op Boeken.blog.nl!