Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Sockeloen denkt aan de dames

Sockeloen heeft nieuwe sokken! Twee nieuwe modellen zijn speciaal voor dames ontworpen. Want het dameswielrennen groeit, dat is ook Sockeloen-eigenaar Jasper Ockeloen niet ontgaan. Hij werd gevraagd voor het dames UCI-team Boels-Dolmans sokken te ontwerpen en vanwege dat succes besloot hij ook voor het eerst twee speciale damesmodellen aan zijn eigen webshop toe te voegen. Ik mocht ze testen.

performance-sokDe witte damessok komt uit de Performance-lijn. De sokken uit die lijn zijn altijd zwart of wit, met verschillende versiering waar je uit kunt kiezen – een rood-wit-blauw lijntje erop of een fluorgeel logo. De damessok is er alleen in het wit en er staat een lichtroze logo op, in dezelfde kleur als de roze damessok uit de High Performance-lijn. Die lijn is van iets betere kwaliteit. De stof is iets duurder en in plaats van zwart en wit wordt de basis gevormd door een kleurtje. Momenteel zijn er gele en donkerroze sokken in de webwinkel verkrijgbaar, en deze lichtroze variant voor dames is daar dus bijgekomen. Het prijsverschil ten opzichte van de Performance-sokken is slechts een euro. Voor maar een kleine extra bijdrage heb je dus al een betere sok! (Ik vraag me dan wel af waarom de Performance lijn er eigenlijk nog is – puur vanwege de kleur? Of zouden sommige fietsers echt liever een euro willen high-performance-sokbesparen door voor mindere kwaliteit te kiezen?)

Toen ik de sokken uitpakte werd ik in eerste instantie niet zo blij. Ik zag one size fits all staan. Maar one size fits meestal helemaal niet all. Ik weet het nog wel van de arm- en beenstukken die ik van mijn wielerploeg kreeg twee, drie jaar geleden. De beenstukken sneden mijn bloedtoevoer af en de armstukken gleden al na vijf minuten op m’n polsen. En met mijn kleine schoenmaat was ik bang dat die one size voor mij ‘veels te groot’ betekende – ook al heeft Sockeloen de pasvorm van de voet voor vrouwen iets kleiner gemaakt. Toen ik de sok aandeed zat er inderdaad best een beetje ruimte rond de voet. Maar ik moet toegeven; ik had er geen last van. Ik zag de ruimte, maar voelde hem niet. En ook in mijn wielerschoenen had ik er geen last van. Het enige wat ik voelde was dat de sok heerlijk stevig zat. Degelijk. De boord (die voor de damesmodellen ook iets lager is) zit ferm rond je enkels, waardoor je je ook al meteen gesoigneerd voelt. En soigneren is toch zeker een zeer belangrijk onderdeel van het wielrennen!

Je merkt echt dat Sockeloen is opgericht uit onvrede over de kwaliteit van de destijds bestaande wielersokken. Deze sokken zitten namelijk echt lekker tijdens het fietsen! Ze zakken niet af en als gezegd zitten ze lekker om je voet (ik heb me op de fiets niet één keer geërgerd aan de voor mij iets te ruime voet van de sok). Ook isoleren ze goed. Met de Performance-sokken reed ik op een dag dat het niet te koud en niet te warm was en ik mijn overschoenen vergeten was. Ik heb bijna twee uur kunnen fietsen voordat ik echt koude voeten kreeg. En dat was ‘slechts’ de Performance-sok. Maar ik moet zeggen; ik merk tijdens het fietsen eigenlijk niet veel verschil tussen beide sokken. Alleen als je de sokken in je handen hebt kun je misschien enigszins een verschil in stof opmerken. Misschien dat het verschil in kwaliteit zich wel laat zien nadat je de sokken keer op keer hebt gewassen (zeker als je ermee gaat veldrijden), maar dat heb ik uiteraard nog niet kunnen testen. En daarin zullen de damessokken ook niet verschillen van de reguliere Sockeloen-sokken.

Kortom: de nieuwe Sockeloen-sokken voor dames zijn erg mooi, zitten goed om je voeten – ondanks de in eerste instantie ontmoedigende one size fits all – en zijn van zeer goede kwaliteit. Het enige jammere is misschien dat je als dame niet uit verschillende kleuren kunt kiezen. Maar als deze sokken nu goed gaan lopen, komen er misschien wel kleuren bij! (Mocht je daar niet op kunnen wachten, dan kun je natuurlijk altijd alsnog voor een ‘mannen’sok kiezen, menig dame heeft daar inmiddels al met plezier mee gereden.) Dus hoewel we bij onze ploeg een nieuwe kleding- én sokkenleverancier krijgen, hoop ik stiekem eigenlijk dat we in 2015 misschien wel met Sockeloen-sokken mogen gaan rijden… En dat is denk ik wel de essentie van wat ik van de sokken vind; zo goed dat ik er het liefst altijd mee zou willen fietsen!