Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Stoere Vrouwen Sporten: SWOT’end fietsen

swotDe SWOT-analyse. Wat doet de SWOT-analyse op een website over fietsen en vrouwen? Nou, best veel. Dat wordt zometeen wel duidelijk. Even eerst kort een uitleg over de SWOT-analyse. Het is een model dat uit de bedrijfskunde afkomstig is en ‘SWOT’ staat (zoals het plaatje laat zien) voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Met dit model analyseer je de sterktes en zwaktes van iemand of iets die van binnenuit komen, en de kansen en dreigingen die van buitenaf een bepaalde situatie kunnen beïnvloeden. In de bedrijfskunde is een bedrijf of organisatie meestal onderwerp van de SWOT-analyse, maar je kunt ook jezelf daarbij als uitgangspunt nemen.

Omdat ik in het verleden nogal eens geplaagd werd door overmatige zenuwen en onzekerheid over mijn kunnen bij bepaalde wedstrijden, adviseerde een vriend van me eens een SWOT-analyse te maken voor een specifieke koers. In die analyse kun je neerzetten waar je op dit moment sterk in bent (bijvoorbeeld ‘ik heb goed getraind’), wat je zwakheden zijn (‘ik ben niet explosief’), welke kansen er in deze koers zijn (‘het parcours ligt mij goed’) en welke dreigingen er kunnen opspelen (‘als de wind de kop op steekt, wordt het zwaar’). Het hielp mij gigantisch. Door dit te doen werden alle zenuwen gerationaliseerd en kon ik iets gerichts doen met de uitkomst. Bijvoorbeeld beslissen dat ik een lichter wielset steek als ik weet dat ik in de koers veel moet aanzetten of juist wielen met hoge velgen als er lange rechte stukken in zitten. En door de exercitie van de SWOT-analyse maken krijg je een beetje het gevoel ‘grip’ te krijgen op de situatie, wat ook al helpt. Wat dat betreft is het klassieke sportpsychologie.

… Lees verder op Stoere Vrouwen Sporten!