Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

There’s no business like show business

musicalawardsKomend seizoen worden er even geen Musical Awards uitgereikt. Treurig? Voor de die hard musicalfans waarschijnlijk wel, maar het is met een goed doel. Want vanaf vólgend seizoen, 2012-2013 dus, zullen de VSCD-theaterprijzen en de nationale Musical Awards namelijk op hetzelfde gala worden uitgereikt. En ik vind dat een hele mooie ontwikkeling!

Want VSCD, zegt dat iemand wat? Ja, mij wel – maar ik ben toevallig heel erg geïnteresseerd in de theaterwereld en heb meermalen een brief naar het VSCD gestuurd om te reageren op een vacature, helaas tot nu toe zonder resultaat. (VSCD staat voor Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en fungeert als een belangenvereniging én promotor van de podiumkunsten.) Maar hoewel je misschien niet van musicals houdt, is de kans groter dat je wel eens langs een uitzending van het Musical Awards Gala hebt gezapt of erover hebt gehoord. Al was het alleen maar vanwege de dramatisch slechte uitzending in 2011, waarbij het Gala een onderdeel was geworden van Life4You.

vscd_toneelprijzen_2011Daarom vind ik het mooi dat deze prijzen worden gecombineerd. Ze kunnen gebruik maken van de publiceit rondom de Musical Awards, terwijl zo’n gala wat meer diepgang krijgt met de uitreiking van de traditionele theaterprijzen Louis d’Or en Theo d’Or. Want let’s face it; over het algemeen hebben musicals toch wel een luchtiger karakter dan toneelstukken. Ik houd zelf best van een musical, maar ik zal niet ontkennen dat het serieuze acteerwerk over volwassen onderwerpen vooral is voorbehouden aan het traditionele theater – integendeel.

Daarom zal er vanaf nu hard gewerkt worden door de VSCD, stichting Musical Awards, Bureau Promotie Podiumkunsten én de AVRO (de publieke omroep heeft de uitzending tenminste teruggekregen na het fiasco op RTL4) om in 2013 een eerste Gala voor álle theaterprijzen te organiseren. Ik hoop dat ze mijn verwachtingen kunnen waar maken.

Foto’s: Stichting Musical Awards en VSCD