Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Vrouwenwielrennen is topsport

Allereerst; het antwoord op deze vraag is natuurlijk keihard ‘ja!’. Laat daar geen misverstand over bestaan. Iedereen die beweert dat dat anders is moet met mij de discussie aangaan. De titel is simpelweg een kleine teaser. Maar een beetje kritisch ga ik toch wel zijn nu.

jeannie_longo_1928166cDinsdag werd namelijk bekend dat de Franse renster Jeannie Longo niet wordt geschorst omdat ze de antidopingregels heeft overtreden. Ze heeft die regels wel overtreden – drie dopingcontroles gemist in anderhalf jaar tijd -, maar de Franse wielerbond heeft besloten dat ze toch niet onder die regels viel. Omdat ze zich al had teruggetrokken voor het WK in Kopenhagen. Zo ver ik mij kan herinneren heeft ze zich pas daarná afgemeld. Maar goed. Nu weet ik de officiële regels ook niet, maar ik kan me toch zo voorstellen dat ze die dopingcontroles niet alleen maar had omdat ze een WK-renster was. Ze is immers ook voor de 58e keer Frans kampioene geworden afgelopen jaar. Waarom zou zij haar whereabouts dan niet hoeven invullen?

moniquevandervorst_frankfurt4_2Dinsdag werd ook bekend dat voormalig handbike-ster Monique van der Vorst is gecontracteerd bij de nieuwe Rabo-vrouwenploeg. Ik vind het echt een ontzettend mooi verhaal en krijg er zelfs een beetje kippenvel van. Het is echt ‘de wonderen zijn de wereld nog niet uit’ in het werkelijke leven. Prachtig!
Maar moet zij niet eerst een paar keer met de meiden in het elite-peloton meerijden voor ze bij een profploeg een contract krijgt? Deze situatie laat er vrijwel geen twijfel over bestaan dat het een publiciteitsstunt is. Want publiciteit is er genoeg.

Het vrouwenwielrennen had natuurlijk al een gevalletje publiciteitsstunt toen Marijn de Vries bij Leontien.nl mocht gaan fietsen. Ze kreeg een contract toen ze met een gebroken sleutelbeen thuis lag. Begrijp me niet verkeerd; ik vind Marijn echt geweldig en ze is écht mijn voorbeeld! Maar destijds was het wel een beetje apart. Inmiddels heeft ze het absoluut waar gemaakt, omdat ze heeft laten zien met de internationale top mee te kunnen. Maar dat ze dat niveau zou halen was toen ze het contract kreeg nog helemaal niet zeker.

Ik denk dit soort dingen niet goed zijn voor het vrouwenwielrennen. Het helpt de beeldvorming niet. Het lijkt nu net alsof je met een leuk koppie, waarmee je veel publiciteit naar je toe kunt halen, en een beetje fietservaring zo een prof-contract krijgt. En dat het wel wordt vergeven als je een beetje creatief met de regels omspringt. Het is immers ‘maar’ vrouwenwielrennen.
Maar het niveau is écht hoog – dat kan ik uit ervaring volmondig erkennen! En dat lijkt op deze manier niet zo. Als het vrouwenwielrennen ooit dezelfde status wil krijgen zoals vrouwen dat hebben in de schaats– of zwemsport, dan moeten we daar natuurlijk wel zelf ook ons steentje aan bijdragen. Dus aan de ene kant hoop ik dat Monique van der Vorst een hele goede renster blijkt te zijn, zodat Rabo kan aangeven dat ze echt wel talent herkennen. Aan de andere kant hoop ik dat ze door het figuurlijke ijs zakt, zodat dat laat zien dat het niveau van het vrouwenwielrennen toch wel echt hoog is. Wat het gaat worden, moet de toekomst uitwijzen. We gaan het zien.

Foto’s: The Telegraph en Invacare – Yes You Can