Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Waar de belastingbetaler wel niet zijn geld aan uitgeeft…

bergkomterOp het bijbehorende forum van het tijdschrift Fiets is een heftige discussie ontstaan over al dan niet het nut en de realiteit van de Nederlandse Berg. Degenen die het een mooi idee vinden worden versleten voor dagdromers, mensen met grootheidswaan, simpelweg fantasten. Terwijl degenen die er tegen zijn juist bestempeld worden als bekrompen, negatief, of spelbrekers. Zelf zweef ik er een beetje tussenin. Ik heb de Prospectus voor het project vertaald, die investering van mijn kant laat zien dat ik er zeker interesse in heb. Of die Berg er uiteindelijk gaat komen, dat zou ik niet durven zeggen. Maar ik denk niet het onmogelijk is. Ik wil de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek graag zien – het is toch mooi om na te denken over hoe het zou zijn om zo’n berg te bouwen? Om je even niet te houden aan de bestaande conventies en om buiten de gebaande paden te denken?

De discussie op het Fiets-forum ging met wat gematigd moddergegooi zijn gangetje, totdat iemand opperde dat er belastinggeld aan het idee was uitgegeven. Toen waren de poppen aan het dansen. Heeft Thijs Zonneveld namelijk niet altijd gezegd dat hij alleen maar bijdrages uit het bedrijfsleven gebruikt voor zijn projectje? Dat klopt waarschijnlijk wel. Maar hoe zit het met alle ambtenaren die uitzoeken of die Berg wellicht in hun gemeente, provincie of regio gebouwd kan worden? Dat kost arbeidstijd. En dus belastinggeld.

volkskrantDaar hebben die mensen wel een klein punt. Maar ik denk dat het wel meevalt als je alle arbeidstijd bij elkaar optelt. Hoeveel moet er immers uitgezocht worden? Er is berekend dat de berg een oppervlakte van 13km2 bij de voet moet hebben om 2km hoog te worden. Dus; is er een stukje van 13 vierkante km vrij in jouw gemeente, provincie of regio? Dan zou hij er theoretisch passen. Zo nee, dan kan het niet. Niet heel ingewikkeld.
Maar wat ik nu werkelijk écht belachelijk vind, is dat er ambtenaren aan het werk worden gezet om antwoorden te verzinnen op Kamervragen over de hoofddoeken van Koningin Beatrix en prinses Máxima tijdens hun bezoek aan Abu Dhabi. Wat een kolder! Het is een teken van respect aan de gastheer van hun bezoek. En mocht de PVV het dan zo graag willen draaien dat hoofddoeken in Nederland niet worden toegestaan, dan zou deze geste juist als argument daar vóór gebruikt kunnen worden: wij passen ons aan in jullie land, jullie in ons land. Ik vind het een belachelijke spendering van ons belastinggeld. En ik ben toch al niet zo rijk. Kan mijn belastingbijdrage niet voor iets nuttigs worden gebruikt?

Foto’s: Die Berg Komt er en Volkskrant