Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Wat er in de TDF gebeurde tijdens onze reis

Je volgt de Tour één dag niet en dat is dan net de dag waarop een Nederlander de held van het peloton wordt, een Fransman sinds lange tijd de gele trui aan mag trekken en de Nederlandse hoop voor het geel in Parijs er weer een beetje vertrouwen in krijgt. Gisteren reden mijn zusje C., haar vriendje K. en ik in mijn volgepropte Panda richting Frankrijk (de fiets werd achterop de auto van mijn ouders vervoerd). In Nederland hadden we misschien nog naar Radio1 kunnen luisteren, maar om via de Franse radio de Tour te volgen, daar is mijn Frans toch echt niet goed genoeg voor. johhny1Dus was het afwachten wat de etappezou brengen. In een korte sms bracht D. me een beetje op de hoogte: Het was chaos geweest. Twee kopmannen naar huis. Johnny Hoogerland had de bolletjes-trui weer terug, maar ik moest niet vragen hoe. En hoewel Niki Terpstra bij één van de ontsnappingen had gezeten, kwam hij uiteindelijk op flinke achterstand binnen.
In de krant lazen we uiteindelijk de details van deze idiote etappe. Hoe Van den Broek en Vinokourov in dezelfde rare bocht vielen en beide met een botbreuk uit de Tour moesten stappen. En dat daarbij ook Frederik Willems ten val kwam en de Tour voor hem gedaan was. Dat Flecha werd aangereden door een Franse tv-auto en hij daarmee Johnny in het prikkeldraad lanceerde. Maar dat ze allebei doorreden, binnen de tijd finishten en de rode rugnummers kregen uitgereikt.
Bizarre verhalen. En ligt het nou aan mij, of zijn grote valpartijen dit jaar veel meer aan de orde van de dag dan vroeger? Waren er in eerdere edities ook al 14 renners die in de eerste week van de Tour moesten afstappen door de consequenties van een valpartij? Waaronder dríe kopmannen?? Misschien valt het me meer op, nu ik zelf ook wedstrijden rijd. Dat ik me meer kan voorstellen van hoe zo’n val ontstaat en hoe je je voelt als je gevallen bent (hoewel ik gelukkig nog nooit ín het peloton ben gevallen – knock on wood!). Misschien. Maar ik heb het idee van niet. Ik ben benieuwd hoe de komende week verloopt. En welke renners we volgende week nog de Alpe d’Huez zien beklimmen.

Foto: 3fm