Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Whirlwind through women’s cycling

raboteamHet zag er best wel indrukwekkend uit bij die Rabobank ploegenpresentatie gisteren. Maar liefst vier ploegen voor seizoen 2012 werden gepresenteerd aan het Nederlandse publiek; het Continental Team, het Giant Offroad Team, het Pro Team – en de nieuwste aanwinst; het vrouwenteam. Het aantal truitjes van nationale kampioenen was nog net op één hand te tellen (waarvan zelfs één Wereldkampioen), hoewel dat slechts kwam omdat Marianne Vos nog niet in haar driekleur op het podium stond. En dus trad ze in de nieuwe Rabo-vrouwenkleuren aan. Niet het meest mooie, of vrouwelijke ontwerp. Maar het gaat erom wat de meiden die erin fietsen doen tijdens de koers. Dus geen gezeur meer daarover.

raboteam-vrouwen1Rabobank heeft volgend jaar niet elf, maar twaalf rensters in dienst. Omdat de vrouwenploeg van Garmin-Cervélo ermee ophoudt. Of in ieder geval is het budget zodanig verminderd dat rensters zelf de conclusie hebben getrokken om te vertrekken. Zo gaat Iris Slappendel naar Rabo. Er wordt gefluisterd dat Jonathan Vaughters eigenlijk nooit iets in een vrouwenploeg zag, maar daar vanwege de fusie met Cervélo destijds mee werd opgezadeld. Ik hoop dat dat niet waar is, net zoals ik hoop dat het niet waar is dat het de upgrade van Thomas Dekker naar de Pro Tour-ploeg is. Ik mag die jongen graag hoor en vind het leuk dat hij nu weer op profniveau meedraait, maar uiteraard niet als dat ten koste gaat van de vrouwenploeg!

Voormalig Nederlands kampioene én voormalig NederlandBloeit-renster Loes Gunnewijk mocht gisteren eindelijk bekend maken dat ze (inderdaad) bij GreenEdge gaat fietsen. Iets wat iedereen eigenlijk al wist, maar nog niet officieel bevestigd mocht worden. Bij Specialized-DPD Pakketservice was het ook al langer onrustig en van die ploeg werd vorige week bekend dat ze onder een Schotse UCI-licentie gaan fietsen. Dan rijdt het Skil-vrouwenteam de komende tijd als nieuwe Nederlandse UCI-ploeg rond in 1t4i-kleding, verandert Batavus Ladies Cycling Team nog even in Ruiter Dakkapellen en houdt het Moving Ladies cycling team op in haar huidige hoedanigheid te bestaan – naar mijn weten is het nog niet bekend of Linda Ringlever blijft of ergens anders heengaat.

Al met al veel veranderingen. Waarvan sommige heel goed zijn, maar niet allemáal per definitie positief voor het vrouwenwielrennen, denk ik. Zo heeft Nederland volgend jaar vier UCI-ploegen (Rabobank, AA Drink/Leontien.nl, Dolmans-Boels cycling en Skil/1t4i), maar slechts één LSV-ploeg (Ruiter Dakkapellen). De rest zijn clubploegen – dus daar zit best een groot verschil in qua niveau, status en geld.

Als er nou een sponsor is die zich opwerpt, dan kunnen we misschien met onze nieuwe Swabo-kleuren eens voor de LSV-status gaan…? Er is nog een plekje vrij in onze naam!

Foto’s: Rabosport.nl en Wielerland