Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Who run the world?

Een ploeggenootje heeft onlangs in een krant laten weten dat ze het (vrouwen)wielrennen gemeen en kattig vindt. Ze is dit jaar voor het eerst begonnen in het elite-wielrennen, maar vond het niet erg geslaagd. Ze stopt er dus ook mee. Het gaat er hier even niet om welk ploeggenootje dit is. Maar ik vind het wel een opvallende conclusie. Want ik heb dat totaal niet zo ervaren. Ondanks dat ik ook best gevoelig ben voor dit soort ‘meiden’-praktijken.
zwanenburg-2Aan het begin van het seizoen heb ik al eens geschreven dat er zich achter in het peloton geen kattig gedoe voordoet. En ook naarmate ik steeds meer voor in het peloton terecht kwam, heb ik dat niet ervaren. Terwijl ik toch niet echt zo’n meisje-meisje ben, met veel girly vriendinnen. Ik had – en heb eigenlijk nog steeds – veel mannelijke vrienden. Het is inderdaad vaak wel wat gemakkelijker met jongens, er wordt iets minder achter de rug om gepraat en veel problemen worden simpelweg opgelost door even samen een biertje te doen. Daarom verwachtte ik dat het best wel even wennen zou worden om in een ploeg vol meiden te gaan wielrennen.
Maar dat viel alleszins mee. Dat is eigenlijk nog zwak uitgedrukt. Want ik heb me nooit ongemakkelijk of buitengesloten gevoeld. Ik voelde me meteen thuis in dat groepje fietsende meiden. Binnen de ploeg zijn er natuurlijk meiden waarmee je wat minder contact hebt, maar ik heb zeker een paar goede vriendinnen erbij gekregen. Meiden waarmee ik kan lachen, mijn gevoelens kan delen en waarbij ik echt niet bang hoef te zijn dat ze achter mijn rug om over me gaan babbelen.
Ook met rensters buiten de ploeg heb ik tot nu toe altijd goed contact gehad. Je hebt de wat minder sympathieke rensters, maar dat is normaal. Het is nergens alleen maar gezelligheid en blijheid. Over het algemeen vind ik het echter bijzonder meevallen, gezien de waarschuwingen die ik aan het begin van mijn wielercarrière kreeg over kattigheid in het peloton. Maar als dit ploeggenootje zich er niet prettig bij voelt, dan is dat natuurlijk niet fijn. En is het inderdaad misschien beter als ze ermee stopt. Ik begrijp niet helemaal waarom en hoe dit gevoel zich bij haar heeft ontwikkeld, maar ik wens haar zeker veel succes bij de andere activiteiten die ze volgend jaar gaat ondernemen.

Foto: Foto Koos