Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Wielerjargon

Wat snokken is weten we al en inmiddels kent ook iedereen wel de term chasse patate. Maar het gebruik van wielertermen evolueert. Zo heeft het afgelopen seizoen ons ook weer enkele mooie begrippen en gezegdes opgeleverd. Een kort overzicht, zodat iedereen helemaal up-to-date het nieuwe wielerseizoen ingaat.

adam-hansenEen Adam Hansen-tje doen.
De drie grote rondes rijden én deze ook uitrijden. De Lotto-Belisol-rijder heeft afgelopen jaar aan de start gestaan van alle drie de grote rondes; de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a Espana. Tot ieders verbazing reed hij ze alledrie uit. Het is de bedoeling dat Adam in 2013 opnieuw zijn naam vestigt door dit twee seizoenen achter elkaar te doen. Of de term ‘een Adam Hansen-tje doen’ dan ook gaat betekenen dat je dit twee seizoenen achter elkaar moet voltooien is nog niet duidelijk. Een opvolger voor de enkelvoudige variant staat dan in elk geval al paraat. Want ook Sandy Casar (Française des Jeux) wil komend jaar de drie grote rondes uitrijden.

Spaans vlak
Oké, de term is niet nieuw. Maar de Vuelta e Espana van 2012 had zoveel vals platte etappes, waarbij de term zodanig veel werd gebruikt, dat hij toch in het rijtje staat. Spaans vlak, niks anders dan een synoniem voor vals plat. Vooral in Spanje zijn er wegen die door de Spanjaarden zelf bestempeld worden als ‘vlak’, maar die voor ons Nederlanders toch echt wel in de richting van klimmen (of dalen) komen.

Fietsen als Maarten Tjallingii
In de Tour van 2012 raakte ook Maarten Tjallingii betrokken bij de grote valpartij waardoor het halve peloton gehavend op de grond eindigde. Hij reed de etappe wel uit, maar deed dit met maar één been. Zijn andere been deed zo veel pijn dat hij er geen kracht meer mee kon zetten. Later bleek dat zijn heup gebroken was. Of velen het hem na zullen doen is twijfelachtig, maar hij werd door wielerliefhebbers bestempeld als ‘held’. Hij liet maar weer eens zien hoe hoog de pijngrens bij sommige wielrenners ligt.

‘Dit past in mijn seizoensopbouw’
Het is een andere manier om te zeggen ‘aankomend seizoen wordt het niks meer’- een betekenis die Andy Schleck (RadioShack-Leopard-Trek) er vorig jaar aan gaf. Hij werd in het voorjaar van 2012 geplaagd door ziektes en blessures, maar verzekerde iedereen dat hij bij de belangrijke wedstrijden weer in topvorm zou zijn. Uiteindelijk werd het niks meer. De Tour de France reed hij niet en andere koersen reed hij niet uit, of hij werd op flinke achterstand gereden. Ook zijn eerste wedstrijd in 2013, de Tour Down Under werd niet het comeback-succes waar hij misschien op hoopte, met een DNF in de zesde etappe.

‘Dit past in mijn seizoensopbouw’
Synoniem voor ‘dit past in mijn seizoensopbouw’. Dat was het geval bij Philippe Gilbert (BMC), wiens belabberde resultaten vorig jaar constant werden vergeleken met zijn prachtresultaten het jaar ervoor, maar die aan het einde van het seizoen wel mooi de regenboogtrui mee naar huis nam. Als je het over goede seizoensopbouw hebt..!

Medische verzorging
De betekenis van deze term is veranderd. Werd met de medische verzorging van renners pakweg twintig jaar geleden nog bedoeld dat ze doping gebruikten, tegenwoordig is het vrijwel altijd gewoon daadwerkelijk medische verzorging. Dat is in elk geval bij de SwaboLadies zo. Dus komt er nog eens een SwaboLadies.nl-bericht van mijn hand waar ‘medische verzorging’ in staat, dan betekent dat inderdaad ook medische verzorging. Hoeft daar in ieder geval geen onduidelijkheid meer over te bestaan. En nu klaar met die al die doping!

Foto: The Roar/Lotto-Belisol

67833_wielertaals1Deze blog kan ook gelezen worden op Wielertaal.nl.