Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Wielrenner met IQ gezocht

zazzleVoor de jaarlijkse Nationale IQ-test van BNN wordt er dit jaar een nieuwe ‘groep’ gevraagd; wielrenners. Elk jaar worden bepaalde (beroeps)groepen gevraagd om als groep mee te doen, zodat die als geheel een IQ opgeplakt kan krijgen. Zo van; bouwvakkers hebben een hoger IQ dan domme blondjes. Of geneeskunde-studenten hebben een lager IQ dan huisvrouwen. Hypothetisch dus – dit waren niet de daadwerkelijke uitslagen. En dit jaar wordt er aan wielrenners gevraagd om mee te doen. Maar in de betreffende oproep wordt wel een paar keer de plank misgeslagen. Flink misgeslagen.

Ten eerste worden er alleen mannen gevraagd. Alsof alleen mannen kunnen fietsen; alsof de héle beroeps- of publieksgroep wielrenners uit mannen bestaat… Dan de definitie ‘wielrenners’. Wat voor wielrenners? Wil je de profrenners? (En zoja, moeten het dan de Pro Tour-renners zijn of mogen de jongetjes van Continental Teams ook meedoen?) Want als het iedereen is die zichzelf tot ‘wielrenner’ bestempelt, dan mag het dus ook Jannes van hier om de hoek zijn die in de zomer misschien drie keer de fiets pakt, uiteraard met mooi weer, om een rondje van 25 km te maken. Dat is natuurlijk geen wielrenner – dat is een pannenkoek, een mooi-weer-fietser, een toerder.

Het is uiteraard heel leuk dat er na het tijdperk Boogerd een nieuwe groep wielrenners in the picture is gekomen buiten Robert Gesink. Dat nu Johnny onze nationale knuffelprof is. Ook al is dat dan niet alleen door die bollentrui van de afgelopen Tour de France, maar ook door dat ene valletje. Nu is Johnny alleen niet het toonbeeld van intelligentie. Het is een lieve jongen, maar een beetje knullig komt hij wel over. Zoals in het spotje voor Giro555, of op het Sportgala afgelopen maandag. En ook Bram Tankink wordt vaak gezien als sympathieke, maar simpele geest. Dus mij bekruipt een beetje het gevoel dat ze wielrenners als domme beroepsgroep zien. En dat ze dat met die IQ-test wel eens willen testen. Op nationale teevee. En tja, als ze dan alleen maar mannen uitnodigen, dan krijg je natuurlijk een beetje een self fulfilling prophecy

Foto: Zazzle