Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Wintertraining voor cloggies

australiaTerwijl in Nederland de winter echt is ingezet, met sneeuw, kou en ijzel, komen er op mijn Facebook timeline aan één stuk door foto’s online van Australische meiden die nu in hun eigen land gewoon lekker bezig zijn met koersen. Sommige van die meiden hebben ook wel eens voor SwaboLadies.nl gefietst – hoewel ik zelf nog nooit in de wedstrijden ben opgesteld waarbij ik het genoegen zou hebben gehad in één team met hen te fietsen. Maar niet alleen Swabo-gastrensters, vrijwel heel wielrennend Australië komt in de zomer naar Europa toe. Dat wil zeggen: ónze zomer. Europa is toch nog steeds the place to be als het om wielrennen gaat, dus daar is niks geks aan. Maar wat wel enigszins frustrerend is, is dat die meiden na de zomer gewoon weer terug naar Australië gaan waar hún zomer pas net begint. En dan kunnen ze er dus gewoon weer een half jaar tegenaan met criteriums en Grand Prix’. Terwijl wij onze uurtjes moeten maken op de Tacx, met de crosser of op de baan, kunnen zij hun duurritten gewoon altijd afwerken op de weg, met een strakblauwe lucht en een lekker zonnetje. En dan mogen we het vanaf het voorjaar weer tegen ze opnemen.

Ik zelf heb na mijn kwakkel- en griepperiode eindelijk weer eens een normale trainingsweek gedraaid. De krachttraining gaat goed, ik heb lekker in de sneeuw gecrosst en heb inmiddels een halve kilo aan gewicht (hopelijk spiermassa..?) erbij gekregen. Dat moet er straks eigenlijk weer af, maar of dat echt gaat lukken moeten we nog maar bezien. In ieder geval zit ik weer op schema, volgens mijn trainer, en dat is erg bemoedigend. Voor zover mijn planning er nu uitziet is het nog drie maanden tot mijn eerste koers in 2013, dus dan heb ik uiteindelijk nog genoeg tijd om die vorm te perfectioneren. Of dat echter in net zo’n mate gaat als die meiden aan de andere kant van de wereld, dat betwijfel ik.

Uiteraard is het een mogelijkheid om in de winter een week of langer naar het zuiden te trekken, om de lange duurritjes in Spanje of een ander warm land af te werken. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen staat er hier een universiteit die verwacht dat ik mijn werkzaamheden gewoon uitvoer, ook prijstechnisch is het erg lastig. SwaboLadies.nl heeft geen budget en zelf op pad gaan is onredelijk duur. En mochten we alsnog een sponsor vinden om een groep roze meisjes op trainingskamp te sturen, dan is dat bedrag eigenlijk beter te gebruiken om in te schrijven bij een mooie koers, voor vergoeding van de benzinekosten of voor extra (reserve)materiaal.
Dus moeten we het maar gewoon doen met de geïmproviseerde wintertrainingen. De warm ingepakte duurritten op de weg zodra het kan. En eigenlijk heeft zo’n winterperiode misschien wel weer een voordeel. Want wie wil er nu uren op de baan rijden of in de sportschool staan als het buiten prachtig mooi weer is? Dat maakt zo’n sessie er echt niet leuker op. En een warme douche na een lekkere koude training is misschien wel een van de fijnste momenten die je kunt hebben tijdens de winterperiode. Dus nee, dan toch maar liever een witte Kerst en wat creativiteit bij het opstellen van het perfecte trainingsschema. Uiteindelijk ben ik gewoon best een tevreden cloggie.

Foto: Myfanwy Galloway

67833_wielertaals1Deze blog kan ook gelezen worden op Wielertaal.nl.