Jeanine Laudy

LetterProfessor

INFO@JEANINELAUDY.NL

Zelfs mijn zusje draagt een helm

helmenEen beetje wiebelig stapt mijn zusje voor het eerst op haar vijftigstehandse Peugeot-fiets. Een racefiets die ze heeft gekregen van een vriendin. Omdat ik, als ik in Eindhoven ben, nog wel eens een trainingsrondje maak met haar vriendje, vond ze het leuk om ook af en toe ook eens mee te kunnen. Dus kreeg ze die Peugeot-fiets van die vriendin, omdat die in haar schuur toch maar stof stond te vergaren. Het is echt zo’n retro ding. Een stalen frame, met de versnellingen op de onderbuis, geen klikpedalen en een prachtig ouderwets stuur. Pas toen mijn zusje een helm had gekocht, mocht ze van haar vriendje en mij mee. Afgelopen zaterdag was het zover. Mijn zusje moet nog heel erg wennen aan de fiets. Ze heeft zo’n stevige TU/e-fiets voor in de stad. Dan is een racefiets met smal stuurtje wel even wat anders. De snelheid op ons ritje ligt niet hoog, maar dat is prima. We gaan een bocht om en er komt ons zo’n supergesoigneerde wielrenner tegemoet. Een dure fiets, mooie schoenen, colour coordinated kleding, maar: zonder helm. Nog steeds verbaas ik me erover. Zelfs mijn zusje, die op het moment nog langzamer fietst dan op haar stadsfiets, doet netjes een helm op. Hoe kunnen mensen zo stom zijn? Later op de dag komt de oplossing in me op. Een algehele verplichting voor een helm op de fiets zie ik niet zitten. Dat is met al die fietsers in Nederland ook helemaal niet haalbaar. En sowieso kun je je dan afvragen of je niet ook als andere verkeersdeelnemer een helm op zou moeten – je kunt immers ook als voetganger aangereden worden door een auto en op je hoofd vallen. Maar als wielrenner, op een racefiets, vind ik dat je ál-tíjd een helm op moet. Alleen; waar ligt de grens tussen een stadsfiets en een racefiets? En dus de grens tussen niet of wel verplicht een helm op moeten? Simpel! De klikpedalen. Vrijwel elke racefiets heeft klikpedalen. Zeker de gesoigneerde wielrenners, meestal degenen die het verdommen om een helm op te zetten, zullen zeker niet met gewone pedalen of toe clips fietsen. Daarnaast kun je met klikpedalen hogere snelheden halen omdat je ook aan je pedaal kunt trekken. Dus is het logisch dat je daar de grens trekt. Tot slot kun je als politieagent makkelijk controleren of iemand klikpedalen heeft. Oók als je de persoon eenmaal hebt aangehouden en beide stilstaat. Iets wat niet zou kunnen als je bijvoorbeeld vaststelt dat je een helm op moet als je harder dan 30 km/u fietst. Ik zie dit dus als dé oplossing. Misschien dat minister Schultz van Haegen na haar bezoekje aan Brazilië nu even tijd heeft om dit korte voorstel te lezen…?

Foto: Digilife.be